Kemijski piling

Tretman na bazi široke palete  kiselina služi za revitalizaciju lica, pomaže koži da se riješi odumrlih stanica, potiče obnovu kože, izbjeljuje hiperpigmentacijske mrlje, stimulira prirodni proces samoobnove. Ovisno o dubini odnosno snazi pilinga nova koža može biti glađa, manje naborana i ujednačenijeg tonusa.

Prema specifičnoj individualnoj problematici izabire se vrsta pilinga koji se radi te Vaš dermatolog može kombinirati piling sa drugim metodama kao što su dermalni hijaluronski fileri ili injekcijama botulinum toksina. Procjena i evaluacija dermatologa će Vam pomoći da zajedno odaberete najbolju metodu za Vas.

Izbor i djelovanje kemijskog pilinga nadgleda i modulira liječnik ovisno o indikacijama te ga prilagođava svakom pacijentu. Na taj način dobijemo minimalnu iritaciju, vrijeme oporavka bez ograničenja u svakodnevnom životu za naše pacijente. Ovisno o tipu pilinga te tipu kože, pilinzi se mogu primjenjivati svakih 15 ak dana.

Što kemijski piling radi
  • Smanjuje fine bore, uglavnom oko očiju i oko usta

  • Tretira umjereno teške ožiljke i neke tipove akne

  • Posvjetljuje diskoloracije kože, kao i sunčane mrlje, mrlje nastale starenjem i pjege

  • Poboljšava teksturu i boju kože te koža doima svježije

Procedura kemijskog pilinga

Prije tretmana dermatolog Vam može reći da prestanete uzimati neke lijekove i da pripremite kožu sa kremama koje ćete koristiti kod kuće. Kemijski piling se može raditi na licu, vratu, prsima, rukama i nogama. Jačina kemijskog pilinga ovisi o tome koliko duboko prodire u kožu. Postoje tri tipa pilinga: površinski (blagi piling koji djeluje na površinski sloj kože), srednje duboki i duboki.

Većina kemijskih pilinga se izvodi kod dermatologa. Uključuje:
  • Čišćenje kože kako bi se skinuo višak masnoće s lica

  • Zaštitu očiju i kose od kemikalija

  • Odabir ispravnog kemijskog pilinga i dubine prodiranja u kožu ovisno o tipu oštećenja kože i željenom rezultatu

  • Nanošenje pilinga ovisno o mjestu na koje se aplicira koristeći jedan od kemijskih pilinga. To su glikolna kiselina, trikloroctena kiselina, salicilna kiselina, piruvična kiselina, mliječna kiselina ili karbolna kiselina (fenol). Vaš dermatolog će odabrati ispravan piling za Vaš tip kože.

Za vrijeme kemijskog pilinga većina osoba osjeća toplinu na koži koja potraje od 5 do 10 minuta. Pritom možete osjećati peckanje. Dublji piling može biti bolan i možda ćete trebati anestetsku kremu prije procedure i lijek protiv bolova nakon tretmana. Možda ćete trebati i više od jednog tretmana za dobar rezultat.

Njega nakon tretmana

Ovisno o tipu pilinga, može se pojaviti kao reakcija umjerena do jaka opeklina. Najblaži tip površinskog pilinga tzv. „piling u pauzi za ručak“ uglavnom kao reakciju ima samo crvenilo kože. Također se može pojaviti ljuskanje kože koje traje između 3 do 5 dana.

Nakon tretmana, dermatolog će Vam savjetovati dnevno nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom koja je širokospektralna (blokira UVA i UVB zračenje te vidljivi spektar). Zaštitni faktor pomaže smanjiti nastajanje novih mrlja i bora.