Mehaničko čišćenje lica 

Mehaničko čišćenje lica jedna je od najstarijih kozmetoloških metoda ,tzv. “klasik među tretmanima“, nezamjenjiv u cilju postizanja i održavanja zdravog, čistog i svježeg tena.

 

Koja je uloga mehaničkog čišćenja lica?

Uloga mehaničkog čišćenja je uklanjanje zaostalih nečistoća iz proširenih pora kao i otvorenih te zatvorenih komedona. Redovitim i temeljitim uklanjanjem navedenih kožnih promjena sprječavamo nastanak upalnih procesa (akne), te postupalnih hiperpigmentacija i ožiljaka koji mogu nastati kao posljedica upale.

U slučaju opsežnije dermatološke problematike tj. akne naš pristup je sinergija znanja i vještina kozmetologa i liječnika dermatologa koji prema različitim indikacijama i tipovima kože savjetuje i propisuje odgovarajuću dermokozmetiku, lokalnu ili sistemsku terapiju.

Kako se izvodi tretman?

Sam tretman izvodi se u nekoliko koraka.

Prvi korak je pažljiva analiza stanja kože nakon koje pristupamo čišćenju i eksfolijaciji enzimatskim ili mehaničkim pilingom.

Idući korak je primjena aparata koji ispušta vodenu paru s čime pripremamo kožu za duboko čišćenje, zagrijavamo je i omekšavamo, otvaramo pore, potičemo lokalnu cirkulaciju i ubrzavamo lokalne metaboličke procese.

Iza toga pristupamo samom mehaničkom istiskivanju komedona, po potrebi uz pomoć iglice i komedo-ekstraktora.

Bitno je naglasiti, da suprotno uvriježenom mišljenju, kožu ne bodemo, već iglicu koristimo za proširenje postojećih otvora što nije bolno i ne ostavlja ožiljke.

Sa idućom fazom, nakon dezinfekcije i toniziranja, nanosimo masku s pomoću koje smirujemo eventualne iritacije, hidratiziramo i hranimo kožu. Na samom kraju tretmana nakon uklanjanja maske na kožu se nanosi serum i krema, te po potrebi fotozaštita.

Mješovitu i masnu kožu potrebno je očistiti češće kako bi reducirali nakupljanje sebuma te mrtvih stanica kože što proširene pore čini izraženijima i pogoduje nastajanju upalnih lezija (akne).