Što su madeži

 

Madeži su uobičajena pojava na koži koji se javljaju tijekom cijelog života. Njihova pojava i promjena nije nešto na što možemo utjecati, no zato ih treba redovito kontrolirati, pregledavati i pratiti njihove promjene. Madeži su koncetrirane nakupine melanocita zbog čega izgledaju tamnije obojeno nego ostatak kože. Naša koža dobiva boju zbog stanica koje se zovu melanociti i proizvode tamni pigment koji se zove melanin. Izlaganje ultravioletnom zračenju u sunčevim zrakama može oštetiti DNA u stanicama što izaziva mutacije koje mogu dovesti do nekontroliranog dijeljenja melanocita.

Tko ima povećan rizik od pojave madeža?

Osobe pod povećanim rizikom i povećanom potrebom za kontrolu su osobe svijetle puti i svijetlih očiju, osobe koje imaju više od 50 madeža, osobe koje su imale tumore kože u obitelji te osobe koje su prebolile opekline od sunca u djetinjstvu.

Dermatoskopija

Dermatoskopija (dermaskopija) je bezbolna neinvazivna dijagnostička pretraga koja omogućuje izravan mikroskopski pregled različitih promjena na koži i sluznicama pomoću posebnog instrumenta – dermatoskopa. Dermatoskopija kao vizualna metoda predstavlja neizostavnu metodu u pregledu madeža. Uz vizualizaciju i povećanje strukture pregledavane promjene premosnica je između pregleda madeža golim okom i patohistološkog nalaza nakon ekscizije promjene jer se na temelju dermatoskopskih karakteristika promjene lakše mogu svrstati kao dobroćudne ili zloćudne.

Kako smanjiti rizik od melanoma?

Zaštita od sunca dokazano smanjuje rizik od melanoma. Potrebno je redovito nanositi zaštitne vodootporne kreme sa visokim faktorom zaštite od UVB i UVA zraka. Kremu je potrebno nanijeti pola sata prije sunčanja i potom nanositi svaka 2 sata ili po izlasku iz vode. Preporuča se kreme nanositi i tijekom oblačnih dana. Nošenje zaštitne odjeće, poput dugih rukava, hlača, šešira sa širokim obodom i sunčanih naočala, boravak u sjeni, korištenje dodatne zaštite u blizini vode, snijega i pijeska koji reflektiraju štetna zračenja, uzimanje vitamina D kroz zdravu prehranu, izbjegavanje solarija i redoviti samopregled mjere su kojima se može smanjiti rizik od melanoma.